Gelişen ve değişen teknoloji toplumların ihtiyaçlarını, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını dönüştürüyor. Bu dönüşüm ve değişim bize, dünya ve toplum üzerinde de dikkat çeken radikal alışkanlıklar kazandırıyor. Bireylerin mümkün olduğu takdirde toplu taşıma araçlarından uzaklaşarak araç paylaşım uygulamalarını tercih etmesi bunun en gözlemlenebilir örneklerinden.

Araç Paylaşımı İş Modelleri Nedir?

Günümüzde mikromobilite ve taşıt kiralama alanında hizmet veren şirketlerin büyüdüğünü ve gelen nesillerin düşünce yapısının da bu şirketlerin temel varlığına paralel olduğunu düşündüğümüzde yarının dünyasında paylaşım hizmeti veren kurumların artacağını öngörebiliriz.

Tüm dünyada yaşanılan ekonomik kriz sebebiyle çoğu insan kendine ek gelir yöntemleri ararken bir yandan da ulaşım, eşya, kıyafet, gıda vb. hayati ihtiyaçlarını karşılamak için de en karlı alternatifleri deniyor. Paylaşım sistemi tüketiciye bu katkıyı sunarken beraberinde de satıcı, şirket, dernek, site, uygulamalar gibi kanallar için de değer yaratıyor.

Paylaşım odaklı hizmet veren şirketler özelinde de ulaşım sektörü en öne çıkanlar arasında bulunuyor. Özellikle hem Türkiye’de hem de dünyada trafik ve ulaşım sorunlarına karşı çok çeşitli alternatif modeller görmek mümkün. TikTak gibi teknoloji şirketlerinin yatırımlarını artırdığı bu sektör, en basit ifadeyle tüketiciye araç satın almadan, kendi arabandaymışsın hissi ve konforu sunuyor. Ekonomik gelişmelerden bağımsız tüketicinin ihtiyacını satın almadan paylaşım sistemiyle karşılaması da paylaşım ekonomisine olan talebi artıran unsurlar arasında. Bu şirketler, ulaşım araçlarını cüzi bir ücret karşılığında dakikalık, saatlik veya günlük olarak tüketiciye sunabiliyor, ihtiyacı “herkes için karşılanabilir” kılıyor.

Peki TikTak bu hizmetlerden hangilerini kullanıyor?

TikTak sana en yakın yerdeki aracı kolaylıkla kiralama hizmeti sunarak aynı zamanda şehri sahiplenebildiğin bir deneyim yaşatıyor. Araç paylaşımı hizmetlerinden serbest dolaşım yani free floating hizmeti, araçları şehrin her yerinden kiralama imkânı sağlıyor. Kullanıcılar kendilerine en yakın lokasyondaki aracı kolayca kiralayarak, gitmek istedikleri yerde park edebiliyor ve herkesin erişimine açık noktalara bırakabiliyor. İşte, TikTak da bu hayat kolaylaştırıcı modeli benimseyen uygulamalardan biri!

Öte yandan station based yani istasyon bazlı araç paylaşım modeli de kullanıcıların araç kiralama işlemini başlatmak için kendilerine en yakın istasyona gitmesi, kiralama bitiminde de aynı şekilde belirlenen istasyonlara bırakabilmesidir. TikTak'ın elektrikli arabalarla TikTak City adıyla hizmet verdiği istasyon bazlı modeli ile arabanı dilediğin City noktasından kiralayıp, dilediğin City noktasında kiralamanı sonlandırabiliyorsun.

Araç paylaşımlarından bir diğer hizmet modeli ise peer to peer yani kişiden kişiye araç paylaşım modelinde, kişiler bir uygulama aracılığı ile kendi kişisel araçlarını kiralamaya açıyor. Dolayısıyla paylaşımlı arabayı, sahibinin bulunduğu noktadan teslim alıp yine aynı bölgeye bırakmak gerekiyor.

Türkiye’de yeni nesil araç paylaşım modelini özgürce deneyimlemek istersen, TikTak uygulamasını akıllı telefonuna sen de hemen şimdi indirebilirsin!

Peki, TikTak’ın sana sunacağı ayrıcalıkları henüz bilmiyor musun? O zaman;

Türkiye’de araç paylaşım modelini deneyimlemek ve dakikalık ya da günlük araba kiralamak için TikTak’ı indir ve üye ol!

TikTak’ta;

  • Üyelik işlemleri tamamıyla dijital ortam üzerinden yapılıyor.
  • Üyelik sürecini tamamlayabilmek ve paylaşımlı araçları hemen kullanmaya başlamak için en az 1 yıllık B sınıfı ehliyet yeterli oluyor.
  • TikTak’ta farklı ihtiyaçlara göre kullanım süresi açısından çeşitli kiralama seçenekleri bulunuyor. Eğer arabaya 35 dakika ihtiyacın varsa dakikalık, 1-2 saat ihtiyacın varsa saatlik, eğer tüm gün halletmen gereken işlerin varsa günlük kiralamayı tercih edebilirsin.
  • Uygulamanın kullanıcı dostu arayüzü sayesinde araç seçimi, kiralama ve kira sonlandırma işlemleri oldukça pratik ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
  • Arabayı İstanbul’daki hizmet bölgesi içerisinde dilediğin yerden alıp dilediğin yere bırakabiliyorsun.
  • TikTak’ın istasyon bazlı modeliyle verdiği TikTak City hizmetiyle elektrikli arabaları da deneyimleyebilirsin.
  • Fiyatlara yakıt dahil. Yakıta ihtiyacın olduğunda sana en yakın Shell istasyonundan taşıt tanıma ile kolaylıkla yakıtı doldurabiliyorsun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİK

Çalışan Yan Haklarının Dönüşümü: 2024'te İzlenmesi Gereken Trendler

Çalışan Yan Haklarının Dönüşümü: 2024'te İzlenmesi Gereken Trendler

2024 yılında çalışan memnuniyetini ve üretkenliğini neyin tetiklediğinin daha iyi anlaşılması ile yan haklar konusunda bir dönüşüm yaşanması bekleniyor. Bu dönüşüm beklentisi çalışan yan haklarının artık sadece sağlık sigortası ve emeklilik planlarından ibaret olmadığını gösteriyor.

DETAYLI BİLGİ