Araç paylaşım modeli son yıllarda bir hayli ilgi görüyor. Peki, artan bu ilginin sence sebebi ne? Keşfetmen için seni de sayfanın devamına alalım!

Ulaşım İhtiyaçların için Yeni Nesil Bir Model: Araç Paylaşımı

Paylaşım ekonomisi, aşırı tüketim sistemine küresel bir yanıt olarak doğdu. Bu ekonomi modeli, sahip olmak yerine ihtiyaç olduğunda kullanmaya; yani kaynakları paylaşmaya yönelik bir model. Özellikle teknolojideki gelişmeler sayesinde kişiler artık birçok ürün ve hizmeti yalnızca ihtiyacı kadar kullanıp, kullandıkları kadar ödüyor. Araç paylaşımı da, özellikle kaotik şehirlerdeki yoğun nüfusa bağlı ulaşım problemlerine karşı günümüzde benimsenebilecek en makul çözüm oluyor. 

  1. Hem sıfır model hem de ikinci el otomobil almanın yüksek maliyeti,
  2. İstanbul’da ulaşımda yaşanan zorluklar, toplu taşımadaki yoğunluk,
  3. Ayrıca 7/24 arabaya ulaşım ihtiyacı düşünüldüğünde;

Araç paylaşım uygulamaları tüm bunlar için köklü ve sürdürülebilir bir yanıt olarak öne çıkıyor. Bu yazımızda, anlık ulaşım ihtiyacı olan sen ve senin gibi çözüm odaklı kişiler için araç paylaşım sistemi nedir ve faydaları nelerdir, bunları anlatacağız. Hadi başlayalım!

1. Araç Paylaşımı Nedir?

Araç paylaşımı, bireylerin belirli dijital platformlar üzerinden araç ihtiyaçlarını anlık olarak karşılamalarını sağlayan bir ulaşım modelini oluşturuyor. Araba gereksinimlerini bu sistem üzerinden karşılayan sürücüler, paylaşımlı araçlara yalnızca kullandıkları süre kadar ödeme yapıyor.

Biliyor muydun?
Araç paylaşımı modeli, günümüzde Türkiye’de de oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Çünkü araç paylaşım uygulamaları, tüm işlemlerin akıllı telefon yoluyla online yapılabilmesi açısından bireylere büyük kolaylık sağlıyor.

Yakın tarihe ait kaynaklar, araç paylaşımı modelinin ilk olarak 1948 yılında, İsviçre’de bir kooperatif tarafından geliştirildiğini ortaya koyuyor. Ancak bu modelin finansal yönetim, planlama ve etkileşim bakımından yetersizliği nedeniyle o yıllarda pek de başarıya ulaşabildiği söylenemez. Neyse ki günümüzde internet ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması sayesinde, herkesin arabaya erişimi kolaylaşmış durumda!

2. Araç Paylaşımının Faydaları Nelerdir?

Araç paylaşımı modelinin ilk ortaya çıktığı zamanlarda, bireylere yönelik sağladığı ekonomik avantajlar ön plandaydı. Ancak paylaşım ekonomisinin bir parçası olan bu model, günümüzde hem çevre dostu olması hem de küresel ekonomiye de katkı sağlaması açısından, daha büyük bir önem kazanarak hayatımıza dahil olmuş durumda. Hatta araç paylaşımı, ekonomik avantajları dışında farklı alanlarda da faydalar sağlıyor. Mesela;

  1. Kullanılan her bir paylaşımlı araba, yaklaşık 11 özel arabanın trafikten çekilmesini sağlıyor. Bu sayede çevreye en çok zarar veren unsurlardan biri olan egzoz salınımı artışının da önüne geçiliyor.
  2. Bireylerin yeni otomobil satın alma ihtiyacını azaltarak trafik yoğunluğunu hafifletiyor.
  3. Yerleşim bölgelerindeki yeni otopark alanları gereksinimlerini azaltıyor.
  4. Her gün yola çıkan araçların sayısını azalttığından asfaltlardaki aşınma, çökme vb. altyapı ve üstyapı sorunlarını hafifletiyor.
  5. Toplum genelinde paylaşımcılık kültürünü artırıyor.

Araç paylaşımının toplumsal katkılarının yanında, en çok fayda sağladığı alanlardan biri de tahmin edebileceğin üzere bireysel yaşam. Peki, araç paylaşım uygulamalarını kullanmanın senin için ne gibi getirileri olabilir, öğrenmeye hazır mısın?

2.1. Satın Almadan Kişisel Araç Kullanma Özgürlüğü

Araç satın almanın günümüzde oldukça yüksek bir bütçe gerektirdiği herkesçe bilinen bir gerçek. Üstelik MTV, ÖTV, trafik sigortası, kasko, yakıt harcamaları ve servis/bakım gibi sorumluluklar da cabası. Fakat araç paylaşım uygulamaları sayesinde bunlarla uğraşmadan; sadece ihtiyaç duyduğun kadar, istediğin zaman, dilediğince araç kullanabilirsin.

2.2. Uygun Maliyetli Ulaşım

Paylaşımlı araçları tercih ettiğinde, sadece kullandığın süre kadar ödeme yaparsın. İster dakikalık ister saatlik istersen de günlük araç kiralama yapabilirsin. Bunun dışında ek bir masrafla karşılaşmazsın.

2.3. Toplu Taşımaya Kıyasla Daha Yüksek Konfor

Durakta bekleme, insan kalabalığıyla birlikte seyahat etme, sınırlı bir alanda ayakta yolculuk yapma ve havasız kalma gibi dertlerle boğuşmak zorunda kalmazsın.

2.4. Her İhtiyaç için Farklı Araç Opsiyonları

Alışverişe gideceğin zamanlarda büyük bagajlı bir araç, arkadaşlarınla yemeğe ya da sinemaya gideceğin günlerde kolay park edebileceğin bir araç, toplantıya veya davete katılacağın zamanlarda ise cool araçlardan birini seçebilirsin.

2.5. Ofis Ziyareti ve Evrak Doldurma Olmadan Araç Kiralama İmkanı

Geleneksel araç kiralamada işlem süreçlerinin uzun ve yorucu, koşulların ise ne denli zorlayıcı olabildiği malum. Ancak araç paylaşım uygulamaları sayesinde, her neredeysen, bulunduğun lokasyona yakın paylaşımlı araçları mobil cihazın üzerinden görüntüleyebilir; seçimini yaparak direkt yola çıkabilirsin.

Bunun için sadece, uygulamaya temel iletişim ve ehliyet bilgilerini girmiş olman yeterli. Ofis ziyareti yok, evrak doldurmak yok! Sence de kulağa çok hoş gelmiyor mu?

3. Araç Paylaşımı Çeşitleri Nelerdir?

Araç paylaşımında üç farklı iş modeli bulunuyor. Bunlar; serbest dolaşım modeli, istasyon bazlı model ve kişiden kişiye (Peer to Peer / P2P) araç kiralama modeli.

3.1. Serbest Dolaşımlı Araç Paylaşım Modeli Nedir ve Nasıl İşler?

Serbest dolaşım modelinde, araçları şehrin her yerinden kiralama imkanı bulunuyor. Kullanıcılar kendilerine en yakın lokasyondaki aracı kolayca kiralayarak, gitmek istedikleri yerde park edebiliyor ve herkesin erişimine açık noktalara bırakabiliyor. İşte, TikTak da bu hayat kolaylaştırıcı modeli benimseyen uygulamalardan biri!

3.2. İstasyon Bazlı Araç Paylaşım Modeli Nedir ve Nasıl İşler?

İstasyon bazlı araç paylaşım modelinde, kullanıcıların araç kiralama işlemini başlatmak için belirli bir istasyona gitmesi gerekiyor. Araçların, kiralama bitiminde de aynı şekilde belirlenen istasyonlara bırakılma şartı bulunuyor. TikTak'ın elektrikli ve yeni nesil arabalarla TikTak City adıyla hizmet verdiği istasyon bazlı modeli ile arabanı dilediğin City noktasından kiralayıp, dilediğin City noktasında kiralamanı sonlandırabiliyorsun.

3.3. Kişiden Kişiye Araç Paylaşım Modeli Nedir ve Nasıl İşler?

Kişiden kişiye araç paylaşım modelinde, kişiler bir uygulama aracılığı ile kendi kişisel araçlarını kiralamaya açıyor. Dolayısıyla paylaşımlı arabayı, sahibinin bulunduğu noktadan teslim alıp yine aynı bölgeye bırakmak gerekiyor.

4. Araç Paylaşımının Kolaylıklarını TikTak’la Keşfet!

Türkiye’de yeni nesil araç paylaşım modelini özgürce deneyimlemek istersen, TikTak uygulamasını akıllı telefonuna sen de hemen şimdi indirebilirsin! Peki, TikTak’ın sana sunacağı ayrıcalıkları henüz bilmiyor musun? Öyleyse bir bakalım:
TikTak’ta;

  1. Üyelik işlemleri tamamıyla dijital ortam üzerinden yapılıyor.
  2. Üyelik sürecini tamamlayabilmek ve paylaşımlı araçları hemen kullanmaya başlamak için en az 1 yıllık B sınıfı ehliyet yeterli oluyor.
  3. TikTak’ta farklı ihtiyaçlara göre kullanım süresi açısından çeşitli kiralama seçenekleri bulunuyor. Eğer arabaya 35 dakika ihtiyacın varsa dakikalık, 1-2 saat ihtiyacın varsa saatlik, eğer tüm gün halletmen gereken işlerin varsa günlük kiralamayı tercih edebilirsin.
  4. Uygulamanın kullanıcı dostu arayüzü sayesinde araç seçimi, kiralama ve kira sonlandırma işlemleri oldukça pratik ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
  5. Arabayı İstanbul’daki hizmet bölgesi içerisinde dilediğin yerden alıp dilediğin yere bırakabiliyorsun.
  6. TikTak’ın istasyon bazlı modeliyle verdiği TikTak City hizmetiyle elektrikli arabaları da deneyimleyebilirsin.
  7. Fiyatlara yakıt dahil. Yakıta ihtiyacın olduğunda sana en yakın Shell istasyonundan taşıt tanıma ile kolaylıkla yakıtı doldurabiliyorsun.
Türkiye’de araç paylaşım modelini deneyimlemek ve dakikalık ya da günlük araba kiralamak için TikTak’ı indir ve üye ol!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİK

Çalışan Yan Haklarının Dönüşümü: 2024'te İzlenmesi Gereken Trendler

Çalışan Yan Haklarının Dönüşümü: 2024'te İzlenmesi Gereken Trendler

2024 yılında çalışan memnuniyetini ve üretkenliğini neyin tetiklediğinin daha iyi anlaşılması ile yan haklar konusunda bir dönüşüm yaşanması bekleniyor. Bu dönüşüm beklentisi çalışan yan haklarının artık sadece sağlık sigortası ve emeklilik planlarından ibaret olmadığını gösteriyor.

DETAYLI BİLGİ