Trafiğe çıkan otomobil sayısı ile doğru orantılı olarak artan karbon emisyonu, ekolojik döngü için oldukça büyük bir tehdit oluşturuyor. Peki, bu durum karşısında araç paylaşımı modeli nasıl bir çözüm olabilir?

Araç Paylaşımı Modelinin Ekolojik Döngüye Etkileri Nelerdir?

Son yıllarda karbon salınımının çevreye verdiği zararlara yönelik önemli bir farkındalık geliştiriliyor. Özellikle nüfusu fazla olan şehirlerde, ulaşım için özel otomobillerin tercih edilmesinin çevre için oluşturduğu riskin boyutlarına dikkat çekiliyor. İşte araç paylaşım modeli de tam olarak bu noktada gündeme geliyor!

Karbon salınımının azaltılmasına çözüm getirmesi beklenen araç paylaşımı, kişilerin veya kurumların dakikalık ya da günlük olarak araba kiralayabildikleri yenilikçi bir ekonomi modeli olarak karşımıza çıkıyor. Paylaşımlı araçların hem sunduğu çevresel sürdürülebilirlik hem de kullanıcılarına sağladığı faydalar sayesinde, trafikteki özel araba sayısını günden güne azaltabileceği düşünülüyor. Öyleyse gel, bu çevreci sistemin ekolojik döngüye olumlu etkileri neler olabilir birlikte inceleyelim!

1. Araç Paylaşımı Ekolojik Döngüyü Nasıl Etkiler?

Doğal kaynakların sürdürülemeyecek şekilde kullanımı, ekolojik döngüyü olumsuz etkiliyor. Özellikle karbon emisyonunun, canlılığa ve doğaya verdiği zararın ciddiye alınması gerekiyor. Yapılan araştırmalar, karbon ayak izinin oluşumunda ulaşım sistemlerinin yüzde 23’lük önemli bir paya sahip olduğunu gösteriyor. Ulaşımın karbon salınımında bu denli büyük bir paya sahip olmasının başlıca nedenlerinden biri olarak ise özel arabalar gösteriliyor.

Green Peace’in yaptığı bir araştırmaya göre Singapur’daki kişisel araçlar, 3 milyon tonluk bir karbondioksit salınımına yol açıyor. Bunun, 300 ulusal stadyumu dolduracak kadar büyük bir miktar olduğu belirtiliyor. Araç paylaşımı için kullanılan her bir paylaşımlı araba, yaklaşık 11 özel arabanın trafikten çekilmesini sağlayarak, emisyon sorununa ve çevre kirliliğine sağlam bir çözüm getireceği düşünülüyor.

Araç Paylaşımı ve Sera Gazı İlişkisi
Yapılan bir diğer araştırmanın sunduğu istatistikler, ulaşımda paylaşımlı araç tercihinin sera gazı salınımında yüzde 3 ila 18 oranında bir düşüş sağlayacağını gösteriyor. Bu veriler de Green Peace’e ait araştırmanın sonuçlarını destekler nitelikte.

2. Karbon Salınımına Bir Çevreci Çözüm Daha: Elektrikli Araç Paylaşımı!

Son yıllarda benzin ve dizel gibi fosil yakıtların çevreye verdiği zararlar daha da fazla gündeme getiriliyor. Otomobil markaları da bu soruna eğilerek, yeni üretim stratejileri belirliyor. Böylece yeni nesil elektrikli araçlar (Electric Vehicles: EVs), günümüzde otomobil pazarında kendilerine önemli bir yer buluyor. Gelecekte geleneksel araçlara önemli bir rakip olması beklenen EV’lere, araç paylaşımına yönelik uygulamalarda da yer veriliyor. Böylece elektrikli araçların yaygınlaştırılarak karbon salınımının azaltılması hedefleniyor.

2.1. Elektrikli Araçlar Ekolojik Döngüye Nasıl Fayda Sağlar?

Sıfır karbon emisyonu ile bilinen elektrikli araçlar, bir elektrik motorundan ve bataryadan güç alarak çalışıyor. Yani EV’lerde geleneksel otomobillerde olduğu gibi fosil yakıtlar kullanılmıyor. Bu sayede elektrikli araçlar, canlılığa zarar veren gazların salınımına imkân vermedikleri gibi çok daha sessiz ve konforlu bir sürüş deneyimine de olanak tanıyor. Üstelik bunu yaparken, performansları içten yanmalı motora sahip otomobillerden hiç de geri kalmıyor!

Biliyor muydun?
TikTak’ın sunduğu istasyon bazlı bir hizmet olan TikTak City ile elektrikli aracını İstanbul’un Avrupa ve Asya kıtalarındaki anlaşmalı noktalardan kiralayabilirsin. Kiralamayı gerçekleştirdikten sonra dilediğin lokasyonlara ulaşım sağlayabilir, ihtiyacın bittiğinde ise aracı belirli TikTak City noktalarından herhangi birine bırakarak kiralamanı sonlandırabilirsin.

Daha temiz ve çevreci ulaşım için sen de çözümün bir parçası olmaya ne dersin? O zaman hemen TikTak’a gel, ulaşımda karbon ayak izini azaltmak için ilk adımını at!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİK

Çalışan Yan Haklarının Dönüşümü: 2024'te İzlenmesi Gereken Trendler

Çalışan Yan Haklarının Dönüşümü: 2024'te İzlenmesi Gereken Trendler

2024 yılında çalışan memnuniyetini ve üretkenliğini neyin tetiklediğinin daha iyi anlaşılması ile yan haklar konusunda bir dönüşüm yaşanması bekleniyor. Bu dönüşüm beklentisi çalışan yan haklarının artık sadece sağlık sigortası ve emeklilik planlarından ibaret olmadığını gösteriyor.

DETAYLI BİLGİ